Kinderopvangtoeslag kan een redder in nood zijn als je werkt, studeert of een re-integratietraject volgt en je kinderen naar de opvang moeten. Maar, hoe weet je of jij recht hebt op die fijne toeslag? We duiken erin!
Wat is kinderopvangtoeslag?
De kinderopvangtoeslag is bedoeld om ouders te helpen met de kosten voor de kinderopvang. Je kunt het aanvragen als je werkt, een studie volgt of een traject voor re-integratie doet. Simpel gezegd: je krijgt een deel van de opvangkosten vergoed, afhankelijk van je inkomen, het aantal uren opvang dat je nodig hebt en de leeftijd van je kinderen.
Voorwaarden: Wie komt in aanmerking?
Er zijn een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag:
- Je werkt of volgt een opleiding: Of je nu fulltime werkt of een paar uurtjes in de week, als je een arbeidscontract hebt, een eigen bedrijf runt of studeert, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor toeslag. Ook als je tijdelijk ziek bent of in een re-integratietraject zit, kan het zijn dat je recht hebt.
- De opvang is officieel geregistreerd: Niet elke opvanginstelling komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. De kinderopvang moet namelijk officieel geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. Dat betekent dat de opvang een bepaald keurmerk moet hebben en moet voldoen aan de regelgeving.
- Je inkomen en vermogen: Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van je inkomen van jou en dat van je partner. Hoe lager je inkomen, hoe meer toeslag je ontvangt. Het aantal uren opvang dat je kunt declareren, is afhankelijk van de werk- of studie-uren die je maakt. Er geldt een maximum aantal uren per kind per jaar, afhankelijk van hun leeftijd.
- Je kind moet 0 tot 12 jaar zijn: De toeslag geldt voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Na de 12e verjaardag vervalt het recht op kinderopvangtoeslag.
Hoeveel krijg je precies?
Het exacte bedrag dat je kunt ontvangen, is afhankelijk van verschillende factoren: je inkomen, het aantal uren opvang en de leeftijd van je kinderen. Als je een hoger inkomen hebt, krijg je minder toeslag, maar ook als je inkomen lager is, kunnen de kosten van de opvang flink oplopen. Het goede nieuws? Je kunt het precies berekenen via de rekentool op de website van de Belastingdienst, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.
Wat te doen als je geen toeslag krijgt?
Heb je het gevoel dat je toeslag misloopt? Controleer dan of je aan alle voorwaarden voldoet. Als je bijvoorbeeld werkt als freelancer, kun je nog steeds toeslag aanvragen, maar moet je wel je inkomen goed kunnen aantonen. Er zijn ook situaties waarin je toeslag wordt stopgezet, bijvoorbeeld als je inkomen te hoog is geworden of als je kind niet meer in aanmerking komt.
Waar moet je op letten?
Vergeet niet dat het aanvragen van kinderopvangtoeslag je verplicht om jaarlijks je situatie opnieuw te controleren. De Belastingdienst verwacht dat je veranderingen in je situatie, zoals een ander inkomen of andere opvanguren, meteen doorgeeft. Als je dat niet doet, kan je toeslag lager uitvallen of moet je zelfs geld terugbetalen.
Met je DigiD kan je eenvoudig inloggen bij de Belastingdienst en kom je in een overzichtelijk dashboard van je toeslagen. Aan de rechterkant van dit dashboard zie je een blokje Wijzigingen en hier kan je de nodige wijzigingen online doorgeven.

Opmerking: In dit blog vind je affiliate links. Dit betekent dat wij een commissie kunnen ontvangen als je via deze link een registratie en/ of een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt en helpt ons om meer van dit soort informatieve content te maken.